Pulputusta ja hapatusta

Helppo hapankaali

hapanjuuri, maidoton, suolainen, vegaaninen

Blogin nimessäkin luvataan hapatusta joten tässäpä on.

Hapankaali on helppo tapa aloittaa hapatus eikä erillistä hapanjuurta tai mitään erikoistarvikkeita välttämättä tarvita. Monissa resepteissä neuvotaan käyttämään steriloituja astioita mutta itse olen luottanut astianpesukoneeseen, kaalia kuitenkin hierotaan käsin joten sen käsittely ei ole steriiliä. Samaten jotkut ohjeet neuvovat pitkän hapatusajan eri lämpötiloissa, itse olen hapattanut huoneenlämmössä 3-4 vuorokautta ja ollut tyytyväinen lopputulokseen. Myöskään en pidä jodittoman suolan käyttöä tai muitakaan hienouksia tarpeellisina.

Kaalin olen hienontanut monitoimikoneella koska vaikka mother earth is my homegirl niin joku roti sentään. Viitseliäs toki voi hienontaa sen myös ihan veitsellä. Kaalin itketys eli nesteen irrotus suolan kanssa on jossain määrin työlästä mutta siinä voi joko hieroa kaalia enemmän jolloin sen saa purkkiin nopeammin tai antaa hierotun kaalin levätä huoneenlämmössä jolloin neste lähtee ajan kanssa irtoamaan ja käsityötä ei tarvita niin paljon. Itse tykkään survoa kaaliraasteen purkkiin nyrkillä, se irrottaa vielä lisää nestettä ja vähentää kaalin pilalle menon todennäköisyyttä kun kaali on tiiviisti nesteessään.

Hapankaalin aineksiksi riittää kaali ja suola. Sitä voi kuitenkin halutessaan maustaa tai siihen voi lisätä muitakin kasviksia. Samaten jos haluaa varmistella hapantumista niin voi käyttää jotakin hapatetta. Itse olen käyttänyt hapanleivän juurta, joko valmista tai juuren valmistusprosessissa ylijäänyttä, tai sitten tehnyt hapankaalin kokonaan ilman hapatetta.

Tyyli on siis melko vapaa. Hapankaalin valmistuksessa ainoa tärkeä asia on, että jos kaali homehtuu tai menee muuten pilalle niin sitä ei syö. Jos kaali näyttää, maistuu ja tuoksuu raikkaalle hapankaalille niin hapatus on onnistunut ja siihen ei minun kokemukseni mukaan tarvita mitään erikoista.

Hapankaali

kaalia
hienoa suolaa noin 15 ml per kilo perkaamatonta kaalia

lisäksi jos haluat yhtä tai useampaa näistä:

  • hapatetta
  • mausteita kuten laakerinlehti, valkosipuli tai kumina
  • omenaa, porkkanaa tms raastettuna

Poista kaalista pari ulointa lehteä ja kanta. Hienonna kaali ja laita se isoon kulhoon. Sekoita kaalisilppuun suola ja hiero kaalia sormin jotta siitä alkaa irrota nestettä. Lisää tässä vaiheessa mahdolliset mausteet, hapate ja/tai vihannekset. Pakkaa kaaliraaste tiiviisti lasipurkkiin niin, että se peittyy kokonaan kaalista irronneeseen nesteeseen. Peitä tiiviisti leivinpaperilla, laita leivinpaperin päälle vedellä täytetty muovipussi painoksi ja sulje purkki. Laita purkki mustaan muovipussiin että se pysyy pimeässä ja laita se lautaselle koska purkki voi valuttaa nestettä. Pidä lämpimässä paikassa noin kolme vuorokautta kunnes kaali on mielestäsi sopivan hapanta. Säilytä valmis hapankaali jääkaapissa.

Hapankaalia tekeytymässä lasipurkissa

Tässä hapankaali on noin puolivälissä hapatusta.

26.01.2025

Lisää reseptejä:

  • hapanjuuri (9)
  • maidoton (22)
  • makea (11)
  • suolainen (11)
  • vauvoille (5)
  • vegaaninen (15)
←Edellinen: Tuoreen äidin kaurakeksit
Seuraava: Hapanjuuri→

Kommentit

Vastaus

  1. 30.01.2025
    Hapanjuuri – Pulputusta ja hapatusta

    […] jäävän juuren alun voit käyttää johonkin taikinaan tai tehdä sillä vaikka hapankaalia. Valmiilla juurella voit sitten leipoa melkein mitä vain leivästä pannareihin. Suosikkiohjeeni […]

    Vastaa

Vastaa käyttäjälle Hapanjuuri – Pulputusta ja hapatusta Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pulputusta ja hapatusta

Leivontaa ja ruoanlaittoa hapanjuurella ja ilman


  • Instagram
  • Facebook
  • Sähköposti



1..,,.,.,.

×
Evästeet
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Asetuksista voit valita tarkemmin, minkälaiset evästeet haluat sallia. Tutustu evästekäytäntöömme
Asetukset Kiellä kaikki Salli kaikki
Evästeet
Valitse minkälaiset evästeet haluat sallia. Valintasi tallennetaan 30 päiväksi. Tutustu evästekäytäntöömme
  • Välttämättömät
    Nämä evästeet eivät ole valinnaisia. Niitä tarvitaan, jotta sivusto voi toimia.
  • Tilastotiedot
    Voidaksemme parantaa sivuston toiminnallisuutta ja rakennetta sen perusteella kuinka sitä käytetään.
  • Kokemus
    Jotta sivustomme toimisi mahdollisimman hyvin vierailusi aikana. Jos et salli näitä evästeitä, osa toiminnallisuudesta ei tule olemaan käytettävissäsi sivustolla.
  • Markkinointi
    Jos jaat huomiosi ja toimesi sivustollamme, on todennäköisempää että näet sinulle räätälöityjä sisältöjä ja tarjouksia.
Tallenna Kiellä kaikki Salli kaikki