Pulputusta ja hapatusta

Hapanjuuri

hapanjuuri, maidoton, suolainen, vegaaninen

Hapanjuurileivonta on yksi tämän blogin pääaiheista ja sen tärkein osuus on virkeä ja laadukas hapanjuuri. Hapanjuurileivonta on kuitenkin vähän henkimaailman hommaa eli saattaa onnistua tai epäonnistua mahdollisesti planeettojen asennosta tai jostakin vastaavasta riippuen joten jos vaikka juuresi homehtuu niin älä lannistu vaan yritä uudelleen.

Itse olen tehnyt itselleni hapanjuuren useamman kerran onnistuneesti tällä erinomaisella Marttojen ohjeella. En voi kuitenkaan todeta että no notes koska seuraavat huomiot ohjeesta on:

  • Olen vahvasti sitä mieltä että ei tarvitse käyttää luomujauhoja. Olen tehnyt juuren ja leiponut ihan tavallisilla jauhoilla ja hyvin on mennyt.
  • Olen vahvasti sitä mieltä että koko hommassa ei tarvita vaakaa. Hapanjuurella on leivottu vuosisatoja ja mahtoivatko emännät jossain savupirteissä mittailla että onkos tässä nyt 40 vai kenties 42 grammaa jauhoja: eivät mittailleet. Tässä siis käyttämäni tilavuusmitat:
    päivät 1-3: 1 dl kädenlämpöistä vettä, 1 dl ruisjauhoja;
    päivät 4-5: reilu 0,5 dl vettä, 0,5 dl juuren alkua, 60 ml vehnäjauhoa, 30 ml ruisjauhoa.

Ylimääräiseksi jäävän juuren alun voit käyttää johonkin taikinaan tai tehdä sillä vaikka hapankaalia. Valmiilla juurella voit sitten leipoa melkein mitä vain peltileivästä pannareihin. Suosikkiohjeeni perushapanjuurileivälle on tämä Kotilieden ohje mutta jälleen olen sitä mieltä että helpommalla voi päästä: leivän voi kohottaa kulhossa jolloin kohotuskoria ei tarvita ja mittojen suhteen voi olla vähän suurpiirteinen. Onnea leivontamatkaan!

Hapanjuuri on tulvinut yli purkin reunojen.

Kaapista löytyi oikein virkeä hapanjuuri.

30.01.2025

Lisää reseptejä:

  • hapanjuuri (9)
  • maidoton (22)
  • makea (11)
  • suolainen (11)
  • vauvoille (5)
  • vegaaninen (15)
←Edellinen: Helppo hapankaali
Seuraava: Mehevä hapanjuuripeltileipä→

Kommentit

Vastaukset

  1. 05.02.2025
    Mehevä hapanjuuripeltileipä – Pulputusta ja hapatusta

    […] on ehdottomasti yksi suosikkiasioistani hapanjuurella leivottavaksi: helppo, maukas ja monipuolinen sillä täytteitä varioimalla tämä sopii moneen […]

    Vastaa
  2. 11.02.2025
    Naan-leivän ystävän läpykkäleivät – Pulputusta ja hapatusta

    […] dl kädenlämpöistä kaurajuomaa, oma suosikkini on tämä4 dl ruokittua hapanjuurta9 dl vehnäjauhoaripaus suolaaoliiviöljyä johon lisätty hieman […]

    Vastaa
  3. 16.02.2025
    Taaperomuffinssit – Pulputusta ja hapatusta

    […] muffinsseissa on hapanjuuriprosessin kolmannen päivän hapanjuuren alkua ja […]

    Vastaa
  4. 11.03.2025
    Hapanjuurimoniviljasämpylät joita ei tarvitse vaivata – Pulputusta ja hapatusta

    […] dl vettä2 dl ruokittua virkeää hapanjuurtaripaus suolaa2 dl kaurahiutaleita2 dl ruisjauhoa5 dl täysjyvävehnäjauhoa3 dl tavallista […]

    Vastaa
  5. 19.03.2025
    Banana bread -täysjyvähapanjuurimuffinssit, jotka sopivat myös vauvoille – Pulputusta ja hapatusta

    […] isoa kypsää tai mielellään ylikypsää banaaniavähintään 1 dl virkeää, ruokittua hapanjuurta1 dl oliiviöljyä, itse tykkään käyttää ekstraneitsytoliiviöljyä3 kananmunaa5 dl […]

    Vastaa
  6. 01.04.2025
    Juurella leivottu omenakakku – Pulputusta ja hapatusta

    […] dl aktiivista ja ruokittua hapanjuurta0,6 dl + 3 rkl oliiviöljyä, itse tykkään käyttää ekstraneitsytoliiviöljyä1 kananmuna2,5 dl […]

    Vastaa
  7. 27.04.2025
    Nopea roseehapanjuurisima – Pulputusta ja hapatusta

    […] 3 sitruunaa, mielellään luomu-3,5 litraa kylmää vettä3 dl sokeria3,5 dl fariinisokeria1 pakastusrasiallinen vadelmia1 rkl ruokittua aktiivista hapanjuurta […]

    Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pulputusta ja hapatusta

Leivontaa ja ruoanlaittoa hapanjuurella ja ilman


  • Instagram
  • Facebook
  • Sähköposti



1..,,.,.,.

×
Evästeet
Tämä sivusto käyttää evästeitä. Asetuksista voit valita tarkemmin, minkälaiset evästeet haluat sallia. Tutustu evästekäytäntöömme
Asetukset Kiellä kaikki Salli kaikki
Evästeet
Valitse minkälaiset evästeet haluat sallia. Valintasi tallennetaan 30 päiväksi. Tutustu evästekäytäntöömme
  • Välttämättömät
    Nämä evästeet eivät ole valinnaisia. Niitä tarvitaan, jotta sivusto voi toimia.
  • Tilastotiedot
    Voidaksemme parantaa sivuston toiminnallisuutta ja rakennetta sen perusteella kuinka sitä käytetään.
  • Kokemus
    Jotta sivustomme toimisi mahdollisimman hyvin vierailusi aikana. Jos et salli näitä evästeitä, osa toiminnallisuudesta ei tule olemaan käytettävissäsi sivustolla.
  • Markkinointi
    Jos jaat huomiosi ja toimesi sivustollamme, on todennäköisempää että näet sinulle räätälöityjä sisältöjä ja tarjouksia.
Tallenna Kiellä kaikki Salli kaikki