Rakas aviopuolisoni tykkää kovasti naan-leivästä. Itse taas tykkään vältellä maitotuotteita ja käyttää leivonnassa hapanjuurta, ja näiden tykkäysten yhdistelmänä syntyi tämä resepti. En ole missään nimessä mikään intialaisen ruoan asiantuntija enkä missään nimessä väitä että tällä reseptillä syntyvät lätkät olisivat naan-leipää. Oikein kivat ja aviopuolisolleni maistuvat läpykkäleivät tällä reseptillä kyllä syntyy. Nimesin ne vaan-leiväksi, ovathan ne vegaanisia.
Reseptiin tulee paljon hapanjuurta. Itse ruokin hapanjuuren tätä taikinaa varten kolme kertaa: ensin vajaa puoli desiä kädenlämpöistä vettä ja reilu puoli desiä vehnäjauhoja, sitten vajaa desi kädenlämpöistä vettä ja reilu desi vehnäjauhoja ja viimeisellä ruokinnalla taas vajaa puoli desiä kädenlämpöistä vettä ja reilu puoli desiä vehnäjauhoja. Puolen litran purkki tulee melko täyteen hapanjuurta. Otan siitä pari ruokalusikallista talteen ja loput taikinaan.
Näiden leipästen taikina on aika tahmea eli kauniisti sormista irtoavaa leipätaikinaa ei tavoitella. Vaivaamisen sijaan otankin taikinan molempiin käsiin ja venyttelen ja puristelen sitä sormin. Muotoiluvaiheessa taas otan leivontapaikalle kulhollisen kylmää vettä johon kastan sormia, näin taikina ei tartu sormiin.
Tykkään kohottaa taikinan pois päältä olevassa mikrossa, siellä se on vedolta suojassa eikä kuivu leivinliinan alla niin nopeasti kuin esimerkiksi pöydällä. Taikina on kohonnut tarpeeksi kun silloin kun painat siihen kuopan rystysellä, kuoppa nousee takaisin sileäksi. Korostan vielä että mikroa ehdottomasti ei saa laittaa päälle kun taikina on mikrossa ettei hapanjuuri kuole.
Leipästen päälle siveltävän oliiviöljyn voi maustaa haluamallaan tavalla, itse lisäsin siihen reilusti murskattua valkosipulia ja tuli kyllä hyvää.
Vaan-leipä
4 dl kädenlämpöistä kaurajuomaa, oma suosikkini on tämä
4 dl ruokittua hapanjuurta
9 dl vehnäjauhoa
ripaus suolaa
oliiviöljyä johon lisätty hieman suolaa
Sekoita kaurajuoma, hapanjuuri ja suola. Sekoita joukkoon jauhot. Myllää ja venyttele taikinaa käsin. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä paikassa noin 2-3 tuntia.
Myllää taas taikinaa käsin ja jaa se neljäksi kökkäreeksi. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen grillivastuksella ja laita myös käyttämäsi uunipellit lämpiämään uuniin. Anna taikinakökkäreiden kohota peitettyinä sen aikaa kun uuni lämpenee.
Aseta pöydälle kaksi leivinpaperia. Painele taikinakökkäreet märillä sormilla haluamaasi muotoon neljäksi leipäseksi leivinpapereille, kaksi leipästä per leivinpaperi. Voitele leipäset oliiviöljyllä. Siirrä yksi leivinpaperi kerrallaan varovasti kuumalle uunipellille ja paista yksi pelti kerrallaan uunin toiseksi ylimmällä tasolla grillivastuksen alla kunnes leipäset ovat saaneet reilusti väriä, noin 6 minuuttia.

Juuri uunista tulleet herkut.
Vastaa