Mikäpä ihanampaa kuin tarjoilla aamusella tuoreita sämpylöitä! Mikäpä toisaalta näin iltaihmiselle kamalampaa kuin herätä aamulla kukonlaulun aikaan. Tämä resepti ratkaisee ongelman eikä tarvitse illallakaan huhkia: sämpylätaikina kohoaa yön yli jääkaapissa, taikina valmistuu täysin vaivaamatta eikä sämpylöiden muotoiluunkaan tarvitse käyttää aikaa.
Tähän reseptiin tein hapanjuuren ruokinnankin helpoimman kautta: lisäsin jääkaapissa olleeseen hapanjuureen desin vettä ja desin vehnäjauhoa ja annoin olla muutaman tunnin lämpimässä paikassa. Tämän jälkeen pieni määrä juurta kellui vesilasissa joten juuri oli valmis leivontaan.
Leipoessasi tällä reseptillä taikinakökkäreistä kannattaa tehdä korkeita jos haluat että sämpylät pystyy halkaisemaan. Taikinaa voi tuunata käyttämällä jauhoja, hiutaleita ja esimerkiksi leseitä oman maun mukaan mutta käyttäisin jonkin verran tavallista vehnäjauhoa jotta taikina leipoutuu. Jos haluat kipata sämpylät uuniin heti herättyäsi niin kohota taikina yön yli huoneenlämmössä.
Yön yli hapanjuurimoniviljasämpylät
7 dl vettä
2 dl ruokittua virkeää hapanjuurta
ripaus suolaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoa
5 dl täysjyvävehnäjauhoa
3 dl tavallista vehnäjauhoa
Sekoita vesi, suola ja hapanjuuri. Lisää hiutaleet ja jauhot ja sekoita. Taikinan pitäisi olla niin napakkaa että sen sekoittaminen kauhalla tai ruokalusikalla on melko vaikeaa, jos näin ei ole niin lisää jauhoja kunnes on. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna kohota jääkaapissa yön yli.
Nosta taikina huoneenlämpöön ja anna sen lämmetä ja kohota vähintään sen aikaa kun uuni lämpenee 200 asteeseen, mielellään jopa pari tuntia. Nostele taikinasta kauhalla leivinpapereilla peitetyille leivinpelleille 10 kökkärettä. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 35 minuuttia mielellään kiertoilmalla, ilman kiertoilmaa hieman pidempään.

Eleplant on uusi löytöni: oikeasti hyvänmakuinen maidoton voinkorvike.
Vastaa