Hummus on hyvää, terveellistä ja vegaanista. Se sopii melkein mihin vain: dipiksi, leivän päälle, kastikkeeksi, piirakan täytteeksi… Valmista hummusta saa toki kaupasta mutta kaltaiseni kätevä emäntä haluaa ilman muuta tehdä sen itse. Hummukseen tulee tahinia, jota myös saa kaupasta, mutta kaltaiseni kätevä emäntä haluaa tehdä senkin itse. Paitsi että en ehkä haluakaan koska kuulostaa siltä, että tahinin tekeminen lisää vain työvaiheita. Sekä hummus että tahini valmistetaan nimittäin yksinkertaisesti surauttamalla ainekset keskenään tahnaksi. Tuumasta toimeen siis ja vähällä vaivalla alusta asti itse tehtyä hummusta.
Näillä töin ollessani tein myös toisen maukkaan tahnan, johon lisäsin linssejä ja enemmän mausteita. Mausteista puheen ollen näitä kumpaakin tahnaa voi ilman muuta varioida. Esimerkiksi liotetut cashewpähkinät tai chili sopisi varmasti näihin resepteihin.
Nämä tahnat haastavat tehosekoitinta jonkin verran. Jos siis tehosekoittimesi lämpenee tai osoittaa muita hyytymisen merkkejä niin pidä reilusti taukoa ja sekoittele tahnaasi lusikalla. Ja kuten aina sähkölaitteiden kanssa, ilman muuta varovaisuus ennen kaikkea.
Lopuksi vielä ehkä paras bongaamani käyttövinkki hummukselle (ja linssitahnalle): maailman nopein pastakastike syntyy lisäämällä hummukseen hieman pastan keitinvettä. Kun kastikkeen tämän jälkeen sekoittaa vastakeitetyn pastan joukkoon, se lämpenee jääkaappikylmästä syöntilämpimäksi eli hummusta ei tarvitse edes erikseen lämmittää. Vielä kun lurauttaa hieman oliiviöljyä valmiin annoksen päälle niin voilà! Ja toki kovassa kiireessä, tai jos ei muuten vaan halua lähteä aivan alusta asti tekemään, pasta valmistuu myös kaupan hummuksesta.
Hummus
200 grammaa kuivattuja kikherneitä tai 400 grammaa säilykekikherneitä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
2 dl kylmää vettä tai säilykekikherneiden lientä
suolaa maun mukaan
Huuhtele kuivatut kikherneet ja liota niitä jääkaapissa kylmässä vedessä noin vuorokausi. Huuhtele kikherneet uudelleen, keitä niitä miedosti suolatussa vedessä noin tunti, siivilöi ja huuhtele kikherneet kylmällä vedellä. Jos käytät säilykekikherneitä niin siivilöi ne ja halutessasi käytä liemi esimerkiksi vegaaniseen marenkiin.
Laita seesaminsiemenet tekosekoittimeen ja aja ne jauhemaiseksi. Lisää kaikki muut aineet tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi tahnaksi. Lisää vettä jos tahna on liian paksua. Säilytä jääkaapissa.
Linssi-kikhernetahna
200 grammaa kuivattuja kikherneitä tai 400 grammaa purkkikikherneitä
100-125 grammaa kuivattuja linssejä tai 200-250 grammaa käyttövalmiita linssejä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl limen mehua ja mehustamisessa irronnut hedelmäliha
3 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
2 dl kylmää vettä tai säilykekikherneiden lientä
suolaa ja pippuria
Huuhtele kuivatut kikherneet ja liota niitä jääkaapissa kylmässä vedessä noin vuorokausi. Huuhtele kikherneet uudelleen, keitä niitä miedosti suolatussa vedessä noin tunti, siivilöi ja huuhtele kikherneet kylmällä vedellä. Jos käytät säilykekikherneitä niin siivilöi ne ja halutessasi käytä liemi esimerkiksi vegaaniseen marenkiin.
Jos käytät kuivattuja linssejä niin keitä ne paketin ohjeen mukaan, siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä. Jos käytät käyttövalmiita linssejä niin siivilöi ja huuhtele ne.
Laita seesaminsiemenet tekosekoittimeen ja aja ne jauhemaiseksi. Lisää kaikki muut aineet tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi tahnaksi.Lisää vettä jos tahna on liian paksua. Säilytä jääkaapissa.

Tässä hummus oliivien ja oliiviöljyn kaverina hapanjuuripeltileivän täytteenä. Jos hummukselle täytyisi keksiä yksi huono puoli niin se on se, että kovin kauniilta hummus ei aina näytä.
Vastaa