Tiedätkö tunteen kun keittiön pöydällä on pari banaania, jotka ovat periaatteessa vielä aivan syömäkelpoisia mutta kuitenkin sen verran tummuneita että ei todellakaan tee mieli syödä niitä? En tykkää heittää ruokaa roskiin joten olen oikein tyytyväinen kun ylikypsät banaanit voi käyttää leivontaan.
Banana bread on yksi niistä asioista joille ei oikein ole hyvää suomenkielistä termiä. Varsinkin perusohjeella tehty banana bread on sen verran makeaa että suomen sana leipä ei oikein kuvaa sitä, ja toisaalta ei se kyllä esimerkiksi kakkukaan ole. Tämän ohjeen tuotoksia voi toki kutsua ihan vaan banaanimuffinsseiksi mutta koska kaikki banana bread -muffinssit ovat banaanimuffinsseja mutta kaikki banaanimuffinssit eivät ole banana bread -muffinsseja niin käytän kuvaavampaa nimitystä vaikka se onkin amerikanenglantia.
Jos et heti ehdi tai halua käyttää ylikypsiä banaaneja niin ne voi muuten oikein hyvin pakastaa kuorineen. Kun on aika leipoa niin pakastetut banaanit mössöytyvät helposti ja lopputuloksesta eroa ei huomaa.
Minusta tämä resepti ei kaipaa sokeria koska banaanit tuovat ihan tarpeeksi makeutta ilmankin. Sokerittomana ja suolattomana tämän reseptin mukaiset muffinssit ovat terveellisiä ja sitä paitsi sopivat hienosti myös lapsilleni, joten siksikään en niitä halua lisätä. Toki reseptiin voi laittaa vaikka desin sokeria jos lisämakeutta kaipaa. Erityisesti fariinisokeri varmasti sopisi oikein hyvin.
Olen tehnyt tämän reseptin mukaisista kakkusista myös kuppikakkuja. Se onnistuu niinkin helposti kuin että ei täytä muffinssivuokia tai -pannua täyteen asti ja sitten kuorruttaa valmiit jäähtyneet leivokset. Jos käyttää maitoa niin Viola sitruuna toimii kuorrutteena sellaisenaan, notkistaa vain kaksi rasiallista sitä esimerkiksi haarukalla ja lappaa kuorrutuspussiin. Maidottoman kuorrutteen saa esimerkiksi sekoittamalla kaksi rasiaa maidotonta tuorevuustoa, yhden sitruunan mehun ja raastetun kuoren ja maun mukaan tomusokeria.
Lopuksi vielä sellainen neuvo että soseuta hyvä ihminen banaanit sauvasekoittimella tai vaikka yleiskoneella. Itselleni ainakin tulee mieleen että äkkiäkös nuo tuosta muussaa haarukalla mutta siinä tulee vain käsi kipeäksi ja paha mieli kun taas sauvasekoittimella koko hommaan menee alle puoli minuuttia.
Banana bread -hapanjuurimuffinssit
2-3 isoa kypsää tai mielellään ylikypsää banaania
vähintään 1 dl virkeää, ruokittua hapanjuurta
1 dl oliiviöljyä, itse tykkään käyttää ekstraneitsytoliiviöljyä
3 kananmunaa
5 dl täysjyvävehnäjauhoa
(jos haluat ja kaikki syöjät ovat yli yksivuotiaita:
ripaus suolaa
1 rkl vaniljasokeria)
Muussaa banaanit sauvasekoittimella ja sekoita hapanjuuri banaanisoseeseen. Lisää muut aineet, sekoita, peitä tuorekelmulla ja anna kohota jääkaapissa yön yli.
Nosta taikinakulho huoneenlämpöön ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lusikoi taikina muffinssivuokiin ja/tai -pannuun ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla mielellään kiertoilmalla 15 minuuttia, ilman kiertoilmaa hieman pidempään.

En keksi nyt tähän mitään nasevaa, tämän näköiset muffinssit tällä reseptillä tulee.
Vastaa