Tykkään leipoa alusta asti itse eli en esimerkiksi mielelläni tee juustokakun pohjaa kaupan kekseistä. Toisaalta tuntuu vähän turhalta työltä paistaa ensin keksit ja murustella ne sitten kakkupohjaan. Tuumasta toimeen kehittelin kokonaan ilman paistamista toimivan juustokakkupohjan tätä kaurakeksireseptiä muokkaamalla.
En tykkää Violifen maidottomasta tuorevuustosta sillä minusta siinä on outo sivumaku. Sitä sattui kuitenkin olemaan kaksi purkkia jääkaapissani ja kun en halua heittää ruokaa haaskuun niin juustokakkuhan niistä syntyi. Kondensoitu kookosmaito taas on ihanaa, voisin syödä sitä pelkältään. Minulla sattui olemaan myös sitruuna mutta esimerkiksi lime ja appelsiini toimisivat tässä reseptissä varmasti yhtä hyvin. Kakussa ei muuten Violifen tuorevuuston outo sivumaku enää maistunut joten jos itsekin päädyt parin purkin omistajaksi niin tämä on oikein kelpo resepti.
Juustokakun hyydytyksessä käytetään agar agaria. Agar agarissa on yksi hyvä puoli, nimittäin se, että se hyytyy todella nopeasti. Agar agarissa on myös yksi huono puoli, nimittäin se, että se hyytyy todella nopeasti. Agar agarin lisäämisen jälkeen nopeus on siis valttia ettei täyte jää kökkäreiseksi tai hyydy kulhoon mutta toisaalta yön yli hyydyttäminen ei välttämättä ole tarpeen. Kakku on valmis kun siitä voi leikata koossa pysyviä paloja.
Tässä vielä ehkä paras leivontavinkkini: jos juustokakkusi ei hyydy, lusikoi se pohjineen päivineen kuohuviinilaseihin ja tarjoile pitkävartisilla jälkiruokalusikoilla syötäväksi. Näin lopputuloksena on kaunis mousse kauramurulla eikä kukaan huomaakaan että kyseessä on epäonnistunut juustokakku. Toki jos kuohuviinilaseja ja/tai pitkävartisia lusikoita ei ole, myös tavalliset juomalasit toimivat tarjoiluastioina. Jos tarjoiluhetkeen on useampi tunti niin voit vaihtoehtoisesti laittaa kakkusi pakastimeen ja tarjoilla sen jäädykkeenä. Varmista silloin että kakku on kunnolla jäätynyt ja nosta se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
Vegaaninen kookoksinen sitruunajuustokakku
2 dl kaurahiutaleita
1 dl tomusokeria
ripaus suolaa
0,5 tl vaniljasokeria
0,75 dl oliiviöljyä, itse tykkään käyttää ekstraneitsytoliiviöljyä
kaksi 200 gramman purkkia maidotonta tuorevuustoa
tölkki kondensoitua kookosmaitoa
1 sitruuna
2 dl kylmää vettä
2 rkl agar agaria
Sekoita kaurahiutaleet, tomusokeri, suola ja vaniljasokeri. Lisää oliiviöljy, sekoita ja painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjakakkuvuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin.
Pese sitruuna. Raasta sitruunan kuori ja purista sen mehu. Paloittele tuorevuusto ja vatkaa mieluiten teräskulhossa sähkövatkaimella tuorevuusto, kondensoitu kookosmaito ja sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja mehustamisessa irronnut sitruunan hedelmäliha tasaiseksi massaksi.
Sekoita agar agar ja kylmä vesi kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan sekoittaen 2 minuuttia. Nosta kakkuvuoka pois jääkaapista. Vatkaa agar agar -seos tuorevuustoseoksen joukkoon nopeasti ohuena vanana ja kaada täyte heti kakkupohjan päälle. Tasoita nopeasti, peitä kakkuvuoka tuorekelmulla tai lautasella ja nosta jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Tämä juustokakku hyytyi mutta lusikoin sen silti lasiin demonstraatiotarkoituksessa.
Vastaa